Strikkefasthet er en utfordring for stort sett alle strikkere. Det er variasjon på fastheten som avgjør hvorvidt plagget du lager blir for stort eller for lite sammenliknet med det oppskriften du har fulgt.

For nybegynnere er dette lett å overse, men det er en skikkelig nedtur om genseren du strikker ikke passer fordi du har bommet. Noen tips:

  • Du måler strikkefasthet ved å telle antall masker du har per 10 cm. På garnet er strikkefastheten gjerne angitt 22/10 eller 22 per 10 cm. Jeg jukser ofte på dette og teller antall masker per 5 cm og dobler. Det fungerer stort sett.
  • Strikke en prøvelapp? Jeg gjør dette om jeg er usikker på garnet og type garn er helt nytt for meg. Som regel gjør jeg det ikke. Om du vil strikke en prøvelapp: legg opp 10 flere masker enn du trenger per 10 cm. Om strikkefasthet er 22/10 så legger du opp 32 masker. De ytterste på hver side strikker du vrang slik at lappen ikke ruller sammen.
  • Om du strikker et plagg nedenfra og opp: Begynn med et erme, da ser du gjerne raskt om du er helt på villspor;)
  • Om du strikker et plagg ovenfra og ned så er det enklere å justere og jukse det til etterhvert som du strikker. Prøv på underveis. Kort sagt: Ovenfra og ned er en nybegynners beste venn;)

Og husk: Alle strikkere må prøve seg frem. Ikke mist motet om du må rekke opp. Å jukse seg til ok løsninger er noe en lærer seg til og alle prosjekter gir deg ny lærdom. Om du er som meg en som mister motivasjonen raskt hvis det blir feil, så vil jeg anbefale å begynne med nye teknikker på små plagg.

Å lære er å leve. Å leve er å lære.

På bildet ser dere min siste store fadese i strikkefasthet: Høstblazer fra pickles strikket i 2 garn fra garnlageret.